SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Občianske združenie Naše Zálesíčko

Záleská divadelná púť je obľúbeným podujatím pre všetkých nadšencov umenia. Každý rok prináša medzi ľudí divadlo, hudbu, tanec, krásne zážitky a  nezameniteľnú ľudskú kultúru. Kedysi zabudnutý a  znečistený breh Malého Dunaja sa dnes premieňa na oddychovú zónu. Nepoužiteľná maringotka sa pretvorila na kultúrnu bunku, ktorú si pochvaľujú aj populárni umelci. Občianske združenie Naše Zálesíčko za posledný rok odštartovalo mnohé aktivity, ktoré potešia každého z nás.

Breh Malého Dunaja sa premenil na oddychovú zónu pre všetkých
V poslednom období aktivity občianskeho združenia smerujú k  postupnej revitalizácii okolia Malého Dunaja. Kontinuálnou prácou mnohých dobrovoľníkov sa z bývalej skládky stavebného odpadu stáva udržiavané a využívané miesto pre voľnočasové aktivity. K Záleskému majáku so školou na vode pribudli moderné altánky, ktoré umožňujú piknikovať, relaxovať priamo pri pohľade na okolitú prírodu a tečúcu rieku. Miesto na načerpanie energie tu nájde takmer každý – okoloidúci, cyklisti, vodáci aj turisti. Motor občianskeho združenia a  architekt v  jednej osobe Peter Derevenec s  ohľadom na okolie citlivo zakomponoval i ďalší solitérny prvok do celého konceptu oddychovej zóny. Už dvakrát sa členovia  občianskeho združenia a dobrovoľníci zo Zálesia stretli, aby postavili „Zastávku s  rozumom“. Zastávka naberá na finálnych kontúrach a  svojou funkčnosťou, vzhľadom a  energiou dotvára celkový ráz prírodnej zóny. Postavená je z tradičných materiálov, avšak interpretovaných súčasným tvaroslovím. Jej usadenie do priestoru umožňuje ľudom čakajúcim na autobus výhľad na krásnu prírodnú divočinu s množstvom zelene a riečneho života. Svojou jedinečnou architektúrou upúta každého a jej „rozum“ spočíva v samostatnosti. Bude schopná využívať zachytenú dažďovú vodu a rozširovať plochy zelene. V zveľaďovaní oddychovej zóny však nekončíme. Práve naopak. Isto si mnohí pamätáte, ako sme spoločne bojovali za získanie príspevku na Malý Amfiteáter. Aj vďaka vašej pomoci sa pozornosť občianskeho združenia aktuálne upriamuje na realizáciu amfiteátra. Bude slúžiť ako miesto na posedenie a  sledovanie predstavenia. Či už toho prírodného alebo organizovaného. Všetky tieto aktivity sú súčasťou projektu Korzo Zálesie, v ktorého areáli sa celý rok niečo deje. Naše Zálesíčko dlhodobo pracuje na rozvoji obce, turistického ruchu a svojim pôsobením motivuje ľudí k ochrane prírody, životného prostredia a k zveľaďovaniu okolia.

Bigbít Mariana Jaslovského v maringotke
Isto poznáte našu Záleskú maringotku, ktorá sa stala mobilnou kultúrnou bunkou. Stala sa priestorom pre umelcov nielen na Záleskej divadelnej púti. Počas minulého roka sme vďaka maringotke na jar zažili big bítový sobotný deň. Marian Jaslovský, náš Ivan Vallo a Vlado Záleský zahrali spoločný koncert pretkaný debatou o  Marianových knihách Collegium musicum, Pevniny a  vrchy a Človek hromadného výskytu. Múdre myšlienky skvelého umelca zavŕšil hudobný workshop a odvážlivci mali možnosť vyskúšať si bubnovanie v sprievode mentora Mariana.

Nadšené deti na výlete za divadlom
Výlety za divadlom, prelety zákulisím je nová akcia, ktorá všetkým fanúšikom divadelného umenia umožní vydať sa na cestu nielen za divadelným predstavením, ale aj do jeho zákulisia. Prvá akcia sa konala 24. marca a bola venovaná deťom. Výlet sa začal dobrodružnou cestou autobusom do Bratislavského bábkového divadla, kde si deti v sprievode rodičov so záujmom pozreli predstavenie O  rybárovi a rybke. Po predstavení sa spoznali s  bábkami, ktoré ožili v  rukách bábkohercov. Láskavo viedli rozhovor s malými zvedavcami, prezradili im, ako bábky „oživiť“ a odtajnili zákulisné fungovanie techniky za oponou počas predstavenia. Deti si na záver zahrali svoje vlastné divadelné predstavenie pod taktovkou milých ľudí z Bratislavského bábkového divadla. Vďaka detskému prekrikovaniu, interaktívnemu vstupovaniu do vystúpenia a  zábavnej ceste autobusom si všetci odniesli kopu zážitkov z výletu. Spätné odozvy detí sú pre nás hnacím mechanizmom a  sme vďační, že spolu s  vami môžeme zažiť netradičné dni a  chvíle. Chcete sa aj vy vydať za divadlom? Sledujte našu stránku na Faceboooku, kde sú zverejňované všetky aktivity – Občianske združenie Naše Zálesíčko – facebook.com/nasezalesicko

Záleská divadelná púť
Je obľúbeným podujatím pre všetkých nadšencov umenia. Každý rok prináša medzi ľudí divadlo, hudbu, tanec, krásne zážitky a  nezameniteľnú ľudskú kultúru. Aj v  tomto období Občianske združenie Naše Zálesíčko usilovne pracuje na príprave deviateho ročníka festivalu Záleská divadelná púť 2019. Festival je najväčší projekt z  repertoáru združenia, a preto si zaslúži samostatný článok, ktorý bude uverejnený v nasledujúcom čísle. Prezradíme aj to, ako sme boli ocenení pánom prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom. 

Kolektív Občianskeho združenia Naše Zálesíčko

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *