SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Občianske združenie Naše Zálesíčko

Čo všetko sme minulé leto zažili na Záleskej divadelnej púti? Aká bude tá deviata? V predošlom čísle sme vás nechali trocha v napätí a sľúbili sme pokračovanie. Kým si krátko priblížime program deviatej Záleskej divadelnej púte, ktorá sa bude konať už 30. a 31. augusta, rozpovieme vám, aká bola tá minuloročná a čo všetko sme zažili na umeleckom podujatí 1968 – DEŇ PO.

Príbeh Záleskej divadelnej púte sa odohral už ôsmykrát
Ôsmy ročník Záleskej divadelnej púte vítal návštevníkov fotogenickou bránou, ktorú šikovní dobrovoľníci vyrobili víkend pred festivalom. Samotný festival ponúkol multikultúrny a multižánrový program plný divadelných, hudobných a tanečných predstavení. Prišli naši starí známi priatelia Teatro Tatro, Funny Fellows, Bábkové divadlo na Rázcestí, Harry Teáter, Nové divadlo s Cisárovými novými šatami a privítali sme aj, pre nás nováčikov, artistov z Cirk biZ´arT, ktorí kam prišli, tam robili obdivuhodné kreácie. Dych vyrážajúca ohňová show – Shamaniac – bola nezabudnuteľná a fascinujúca a deti ešte dnes spomínajú na Haničku a Murka. Hudobný program zastúpili skvelí Medial Banana, Captain Slice, Genius Locci, spievajúci herci, Bad Karma Boy a X Band. Tanečná škola so setrami Morongovými priniesla výuku ľudových tancov. Boli to dva dni plné radosti, múdrosti, zábavy a šťastia. Rozšírenie priestoru a využitie plochy aj za kostolom Najsvätejšej Trojice sa ukázalo ako dobré logistické riešenie a divadelné predstavenia v šapitó sa navzájom nerušili s hudobnými a tanečnými predstaveniami v parku Zálesíčko. Novinkou bola prehliadka neziskových organizácií (Post Bellum, Katolícka charita, ArtHa, Ekopolis, My sme les) a predaj ručne vyrábaných produktov. Deti sa celé dni zabávali počas skvele pripraveného sprievodného programu.

1968 – DEŇ PO
Ôsmy ročník Záleskej divadelnej púte bol výnimočný aj predvojom akcie 1968 – DEŇ PO. Umelecký happening sa konal pri príležitosti 50. neslávneho výročia vpádu okupačných vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Sympózium tvorené výtvarníkmi, hudobníkmi a debatérmi bolo nasiaknuté intelektuálnou atmosférou v sprievode témy hodnej zamysleniu sa. Výtvarníci Marek Ormandík, Róbert Hromec, Igor Derevenec, Martin Shooty Šútovec, Milan Prekop a Vojtech Krumpolec umožnili divákom nahliadnuť a zúčastniť sa priamo tvorby ich umeleckých diel. Súčasťou akcie bol aj výnimočný koncert Michaela Kocába s Karpatskými chrbátmi. Okrem toho, že Michael Kocáb je skladateľom, inštrumentalistom a spevákom v jednej osobe, bol taktiež jedným zo spoluzakladateľov „Občanského fóra“. Ako predseda parlamentnej komisie pre dohľad nad odsunom Strednej skupiny sovietskych vojsk v ČSFR sa významne zaslúžil o odchod sovietskych vojsk z nášho územia. Po koncerte sa návštevníci zúčastnili debaty s Ladislavom Snopkom, Danielom Pastirčákom, Ľubomírom Morbacherom, Michaelom Kocábom a Antonom Šulíkom. V opojení spomienok a zamyslenia sa nad krásou i dôležitosťou slobody večer končil kinematografom s filmami Okupácia a Môj neznámy vojak. Podujatie neostalo bez povšimnutia a zaujalo historikov, širokú i odbornú verejnosť a konalo sa pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku.

30. a 31. august – dátum konania tohtoročnej Záleskej divadelnej púte (ZDP)
V tomto období členovia OZ Naše Zálesíčko intenzívne pracujú na deviatom ročníku so zámerom, aby ZDP mohla okrem slovenských umelcov privítať aj súbory z krajín ako je Argentína, Česko či Francúzsko. Môžete sa tešiť na Nové divadlo, Divadlo na Rázcestí a úžasné vystúpenia cirkusantov z Cirk biZ´arT, ktorým sa v Zálesí tak páčilo, že sa rozhodli vrátiť a potešiť divákov novými kreáciami. Z hudobných hostí môžeme prezradiť, že prídu skvelí La3no Cubano. Ostatných hudobníkov budeme priebežne predstavovať na našej facebookovej stránke. Záleská divadelná púť vás privíta ako vždy v posledný augustový týždeň, tentokrát to bude 30. a 31. augusta 2019. Opäť vás čakajú dni plné divadla, kaukliarov, hudby, rakvičkového divadla, chutného jedla, zábavy a radosti. Tento ročník bude výnimočný aj vďaka spomienke, ktorá sa bude konať deň pred ZDP. Vrátime sa desiatky rokov dozadu – k Nežnej revolúcii 89 a podujatím 30 ROKOV PO si pripomenieme toto významné obdobie. Dnes je pre mnohých sloboda samozrejmosťou, v skutočnosti je však krehká, vzácna a nesmierne dôležitá pre náš život. Aj preto bude podujatie oslavou slobody a bude sa ňou niesť výtvarné sympózium, debata s odborníkmi, tematické divadlo a prekvapivé hudobné predstavenie. Tešíme sa, že spolu v posledný augustový týždeň opäť zažijeme Záleskú divadelnú púť. Všetky aktuálne informácie postupne nájdete na našom Facebooku Záleská divadelná púť a oficiálnej stránke www.zaleskaput.sk

Kolektív Občianskeho združenia Naše Zálesíčko

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *