SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Zmizli výtlky a pribudli trativody. Starostov úvodník alebo čo je nové v Zálesí

Dobre viem, že prácou starostu nie je sedieť v kancelárii za počítačom, ale načúvať občanom a riešiť problémy priamo v teréne. Na mnohé z nich je však krátke i vedenie obce a ich riešenia si vyžadujú viac času i trpezlivosti. Som preto rád, že v Zálesí žijú aktívni ľudia, ktorí sa bez problémov chopia práce. Vďaka nim máme tržnicu s lokálnymi potravinami, novú autobusovú zastávku, jedenástku nádejných futbalistov, ale i festival, ktorý poznajú nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. V nasledujúcich riadkoch som zhrnul, čo sa nám v obci podarilo zlepšiť, obnoviť, ale aj to, s čím Zálesie zápasí.

Do ulíc sa vrátilo svetlo
Opakujúce sa výpadky elektriny boli donedávna problémom na viacerých uliciach. Na podnet občanov sme po obhliadkach ulíc zistili, že výpadky spôsobovala kolízia drôtov s konármi stromov. Tie nebezpečné sme orezali a do tmavých ulíc sa znova vrátilo svetlo pouličných lámp. Nebezpečné konáre sme odstránili aj v škôlke a obecnom parku, ďalšie úpravy nás čakajú aj na jar budúceho roku.

Zaplátali sme výtlky a osadili poštový P.O.Box
V spolupráci so zamestnancami obce a poslancom obec zaplátala výtlky na uliciach Starobystrická, Terchovská, Poľná, zrenovovali sa i križovatka a parkovisko pred kultúrnym domom. Ako ste si mohli všimnúť, vedľa budovy kultúrneho domu pribudol nový poštový P.O.Box, ktorým už v súčasnosti môžete zasielať balíky. V týchto dňoch čakáme na rozšírenie funkcionality od Slovenskej pošty už aj na platenie poštových poukážok a SIPO, čo ušetrí čas a peniaze občanov za dopravu do Ivanky pri Dunaji. 

Cintorín nie je smetisko
Burina, pokosená tráva, konáre, náletové dreviny. Takýto odpad už dlhšie špatil zadný priestor cintorína, ktorý neporiadni občania využívali ako smetisko. Pracovníci obecného úradu cintorín vyčistili, postavili nový plot a vysadili trávu. Cintorín má byť pietnym miestom, nie úložiskom odpadu.

Revízia odhalila veľké nedostatky
Obec je povinná pravidelne vykonávať revízie elektrických a plynových rozvodov. Nielen mňa, ale aj poslancov prekvapilo zistenie, že predchádzajúce revízie boli robené lajdáckym spôsobom a každá budova v správe obce vykazovala veľa vážnych nedostatkov. Niekoľkoročné zanedbávanie nás dobehlo a oprava elektroinštalácií a hromozvodov bude vyžadovať nielen náročné opravy, ale i viac času. Ako prvým sme sa venovali elektrickým rozvodom v materskej škole. Tlačil nás čas, 2. septembra museli škôlkari nastúpiť do bezpečných priestorov. Opravili sme hromozvod a vnútorné elektroinštalácie. V druhom kole budeme pokračovať s opravou hromozvodov v kultúrnom dome, na obecnom úrade a nakoniec v dome smútku. Nie je možné všetko urobiť súbežne, s takýmito výdavkami sme nerátali ani v rozpočte. Opäť by som preto chcel vyzdvihnúť ochotu občanov, ktorí veľa z opráv a projektov v materskej škole spravili bez nároku na odmenu.

Cez mláky sa brodili na autobus
Veľkým problém v obci boli obrovské mláky alebo, ako ste ich humorne nazývali, rybníky. Traumatizovali nás niekoľko rokov na Lesnej ulici, Gešajovej ulici, na križovatke ulíc Dolnomajerská a Starobystrická. Vrásky na čele spôsobovali najmä rodičom a deťom, ktoré sa cez vodu častokrát nevedeli dostať ani na autobus do školy. Na vybudovanie trativodov sa nám podarilo získať financie zo zdrojov Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy. Hoci sme získali dotáciu prakticky na jeden trativod, dobrou správou je, že sa nám z nej podarilo vybudovať hneď dva.

Vývoz smetí sa zlepšil, pomohla analýza odpadu
V Zálesí zberáme viac triedeného odpadu ako sa predpokladalo. To je fakt, ktorý dlhšie nechcela akceptovať spoločnosť OZV, ktorá rieši triedený odpad. Spočiatku nemala ani veľký záujem komunikovať a nechcela odviesť viac odpadu, ako bolo v pôvodnej dohode. Za pomoci aktivistov sme preto spočítali množstvo vriec, zanalyzovali čísla a spoločnosti vysvetlili, že v našej obci sa triedenému odpadu venujeme. Opakujú sa aj sťažnosti na vývoz. Hoci sa po rokovaniach situácia zlepšila, všetkým nedostatkom sa nevyhneme. Kedže často je príčinou ľudský faktor, tak na chyby môžeme spoločnosť AVE len upozorňovať.

Korzo, cyklotrasa a rozšírenie materskej škôlky
V prvom polroku sa Zálesie zapojilo do viacerých významných výziev. Prvou bola výzva na projekt Korzo, ktorá bola schválená v minulom období a teraz sa začala realizovať. Do budúcna má slúžiť nielen na oddych, ale i spojiť centrum obce s časťou Domky. Zálesania tak budú mať možnosť vyhnúť sa rušnej a frekventovanej hlavnej ceste. Stihli sme sa tiež zapojiť do výzvy na budovanie cyklotrasy po hrádzi Šurského kanála smerom do Ivanky pri Dunaji. Cyklotrasa nám otvorí bezpečnú cestu na Juravu a spojí Zálesie s Čiernou vodou, Svätým Jurom, Račou, Vajnormi, Bernolákovom, Novou Dedinkou a ďalšími. Treťou výzvou, na ktorú nezostávalo príliš veľa času, sa pokúšame získať prostriedky na rozšírenie kapacity materskej školy, a zabezpečiť, aby viac miestnych detí mohlo navštevovať škôlku priamo v obci.

Sporíme sa s developerom
Vlaňajšie súdne rozhodnutie, ktoré sme dostali až počas leta, zasadilo Zálesiu obrovskú ranu a znelo jasne. Zálesie prehralo spor s developerom, ktorý pred 15 rokmi staval kanalizáciu na Terchovskej, Starobystrickej a Poľnej ulici. Spoločným rozhodnutím sme s poslancami proti tomuto rozhodnutiu podali dovolanie na Najvyšší súd. Tým sa kauza však vôbec neskončila. Obec totiž dostala exekučnú výzvu na zaplatenie čiastky takmer 130-tisíc eur. Samozrejme, na túto situáciu sme reagovali odvolaním. Pätnásťročná kauza obec zaťažuje a mrzí nás, že stojí v ceste prospešným aktivitám.

Ohrozovali nás hrdzavé stĺpy
Skorodované stĺpy starého obecného rozhlasu strašili na miestnych komunikáciách a ohrozovali nielen peších, ale i cyklistov. Tie v najzúfalejšom stave sme odstránili. 

SMS oznamy obecného rozhlasu do vášho telefónu
Dobrou správou je, že obecný rozhlas sa už čoskoro podarí miestnym prinavrátiť a informácie o dianí v obci budú dostupnejšie. Obecný rozhlas, tak ako ho poznáte, však nahradia SMS oznamy priamo do vášho telefónu. Informácie viac nezaniknú za hrubým sklom okna alebo v ruchu dopravy. Vo svojom telefóne sa k nim budete môcť vrátiť. Projekt v týchto dňoch finalizujeme a na začiatku októbra sme spustili skúšobné zasielanie prvých esemesiek.

Ing. Marián Perger, starosta obce

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *