SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

V jednote je sila. Zálesie oslávilo koniec prázdnin divadlom a hudbou

Zábava, priatelia, tanec, hudba, divadlo, dobré jedlo a umelecká atmosféra. Aj taký bol
deviaty ročník festivalu Záleská divadelná púť, ktorý sa už tradične konal v posledný prázdninový víkend. Zálesie sa s letom rozlúčilo vo veľkom štýle, preto sa za ním obzrieme ešte raz.

Ako je známe aj za hranicami našej obce, Záleská divadelná púť vzniká spoločnou prácou miestnych dobrovoľníkov. Niekoľko mesiacov vopred zháňali financie, skladali bohatý program a premýšľali, ako tromfnúť predošlý ročník. Zrejme sa im to podarilo, veď aj divadelní headlineri z Argentíny a Uruguaja, známi pod menom Clap Clap Circo, po svojom vystúpení s hula hopmi a čarovným elixírom zažili standing ovation. „Ďakujeme veľmi pekne, boli ste úžasné publikum,“ povedali po piatkovom vystúpení herci a priznali, že sa im návštevou nášho festivalu splnil sen navštíviť Slovensko. „Boli sme veľmi prekvapení, keď nás Clap Clap Circo oslovili. Dovtedy sme o nich nepočuli, sami nám napísali email s tým, že o nás počuli samé chvály a radi by vystúpili v Zálesí,“ povedal jeden z organizátorov púte a dodal, že zrejme vie, odkiaľ vietor fúka. Na ZDP totiž už po druhýkrát vystúpila veselá partička zo Cirk biZ’arT, ktorá im o našom festivale povedala viac. „Bolo nám potešením prísť znova,“ povedali po predstavení plnom žonglovania, cirkusu, akrobacie a jedinečného humoru a vtipov Francúzi. Jednému z nich, Alexovi, miestni dokonca po sobotňajšom predstavení hromadne zablahoželali s tortou. Alex, ktorého si pamätáte ako beatboxera v červenom obleku a klobúku, v kruhu návštevníkov a dobrovoľníkov oslávil 29. narodeniny.
Hudobným headlinerom sobotňajšieho večera bolo trio S hudbou vesmírnou, ktoré malo u nás premiéru. „Ako kapela sme v Zálesí vystúpili po prvýkrát, ako návštevník som tu bola už asi dvakrát,“ povedala v rozhovore pre Záleské noviny speváčka Dominika s tým, že už vlani dúfala, že si bude môcť s kapelou, ktorú zviditeľnil hit Je nám teplo, niekedy na ZDP zahrať. „Ako divák som sa tu vždy cítila príjemne a pokojne by som pridala ešte jeden deň programu. Veľmi sa mi páči, že ZDP je o divadle, deťoch a akrobatických vystúpeniach. Vždy si tu nájdem to svoje,“ prezradila Dominika, s ktorou súhlasili i zvyšní dvaja členovia kapely Marek a Sorizzo. „Je nám ľúto, že nemôžeme zostať na programe, o chvíľku hráme na ďalšom koncerte,“ zhodli sa po záleskom koncerte.
Dvojdňovú dávku kultúry však okrem umelcov ocenili i samotní návštevníci. „Som šťastná, že mám takúto parádu priamo pod nosom, bol to zážitok,“ priznala návštevníčka Mária. „O Záleskej púti som už dávno povedal, že je najkvalitnejším podujatím široko-ďaleko, snáď i na úrovni kraja. Myšlienka prinášať kultúru pre stovky novousadlíkov z celého Slovenska, hľadajúcich svoje nové korene. Ľudí mladého veku, s malými deťmi, čomu bola podriadená aj celá dramaturgia,“ napísal na sociálnej sieti festivalu režisér divadla PaTália Stano Šubík. Deti zhŕknuté okolo purpurovej maringotky, jedného zo symbolov ZDP, zabávalo Bábkové divadlo na rázcestí, Divadlo úsmev, Divadlo na vysokej nohe s predstavením o doktorovi Van Helsingovi, Nové divadlo, ale aj Divadlo pod balkónom s predstavením Krajčír Nitôčka. Okrem vyváženého programu ZDP ukázala i svoj občiansky postoj zastúpením neziskových organizácií. Anjelské krídla Nadácie Dobrý anjel elegantne vyplnili priestor Parku Zálesíčko. Nielen pozitívne echo, ale aj priestor Záleskej divadelnej púte sa rokmi rozšíril. Kedysi siahali jeho hranice po miestny kostol, posledné roky sme sa pre zvyšujúci počet návštevníkov a bohatší program rozšírili až po kultúrny dom. Ľudia nenavštevujú Zálesie pre známe mená, ale prichádzajú k nám pre srdečnú atmosféru. Festival sa rozrastá nielen do šírky, ale aj o nových členov organizačného tímu, ktorí počas týždňa intenzívnych príprav pracujú na plný plyn spolu, ako jedna veľká komunita. A práve dobrovoľníkom, ktorí sa starali o pohodlie hostí, zbierali odpad, piekli, umývali riad, nosili ťažké káble, montovali svetlá a zabezpečili chod festivalu poďakovalo publikum pod pódiom za zvukov hudobníkov z La3nocubano niekoľkominútovým potleskom. Spoločným úsilím a ochotou nezištne pracovať pre iných dotiahli deviaty ročník Záleskej divadelnej púte do úspešného konca. 

Občianske združenie Naše Zálesíčko,
www.facebook.com/nasezalesicko

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *