SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Advent nie je o zábave a hurhaji, ale o otváraní sŕdc, hovorí Michal Cibira

Pred 15 rokmi sa zrodil nápad. Obec sa začala prudko rozvíjať, no chýbal jej bohatší duchovný rozvoj. V roku 2005 spoločne s ďalšími Zálesanmi, predovšetkým praktizujúcimi katolíkmi, založil Michal Cibira Občianske združenie Spirituale, Spoločenstvo pre duchovnú obnovu obce Zálesie. Neskôr sa podieľali aj na vzniku Záleskej divadelnej púte. Dedina žila na konci leta divadlom, hudbou a bolo cítiť i upevňujúce sa puto komunity. No v tom najlepšom slova zmysle to nestačilo. V Spirituale túžili, aby sa obec utužovala viac, a to i duchovne počas iných častí roka. A tak neskôr vznikol i náš obľúbený Advent v Zálesí.

Už šiesty rok nám symbolicky pripomína blížiace sa narodenie Pána gigantický veniec v Parku Zálesíčko. Zapaľovaním, alebo v našom prípade skôr zažínaním adventných svetiel, spoločne odrátavame nedele do Vianoc. Prvý advent zorganizovali v roku 2014. Chceli, aby sa všetci obyvatelia, nielen veriaci, naladili na vianočnú nôtu a príchod Ježiša Krista, aby sa viac zblížili, boli k sebe ohľaduplnejší a hľadali tak cestu k sebe.

Sychravé počasie, no úžasná nálada
Kostol v tom čase už stál, no nebol ešte skolaudovaný. „Hoci bolo vtedy sychravo, nálada bola úžasná. Prvý záleský advent sme otvorili vonku. Postavili sme stany, prinieslo sa občerstvenie, zaspieval náš novozaložený spevácky zbor a pán farár posvätil ozdobený veniec, ktorý nám dodnes pripravujú študenti strednej školy v Malinove,“ rozpráva o počiatkoch už tradičného podujatia Michal a spomenie i vystúpenie Vajnorského okrášľovacieho spolku, ktorý v krojoch vytvoril skvelú atmosféru. Cieľom podľa neho nikdy nebolo robiť veľké ovácie. Naopak. Decentne sa stíšiť, navodiť atmosféru príchodu malého Ježiška, a uvedomiť si, že Vianoce nie sú o biznise a nakupovaní, ale o narodení Pána a spolupatričnosti. Práve priestor, kde sa vybudoval park a kostol, v sebe nesie posolstvo súdržnosti. Nielenže je to centrum našej obce, ale oboje – parčík i kostol – dokazujú výsledok zomknutia ľudí pre konkrétnu vec. Susedskú prajnosť a milosť bolo, aj podľa rozprávania iných, cítiť práve na tomto mieste. Ľudia sa stretli pred kostolom, aby sa spoločne pomodlili, precítili ducha Vianoc, podelili sa a s milým slovom ponúkli jeden druhého. Rozbeh adventu sa osvedčil. „Bez ohľadu na vierovyznanie, sme sa pri požehnaní vianočného venca stretli a spojili všetci,“ hovorí Michal a oceňuje, že na program sa doteraz prichádzajú duchovne obnoviť i „neveriaci“ či nepraktizujúci kresťania. Adventný program v Zálesí podporuje aj Obec Zálesie a RKFU Ivanka pri Dunaji. Ak sa v čase vrátime späť, zistíme, že OZ Spirituale má od svojho vzniku široký záber. Jedným z prvých cieľov OZ bolo opraviť maličkú kaplnku, ktorú dovtedy každý rok vymaľovali vápennou farbou. Tým druhým, a azda i najväčším, však bola aktivita pri presadzovaní výstavby rímsko-katolíckeho kostola, ktorý dovtedy v obci absentoval. Neskôr vzniklo i spevácke teleso zložené z miestnych ľudí. Svoj repertoár sakrálnych a bohoslužobných piesní pravidelne nacvičuje, a spolupracuje i s ďalšími telesami, ako sú komorný orchester Stringers z Ivanky pri Dunaji a komorný orchester Technik z STU – Bratislava.

Žezlo by rád odovzdal
Súčasťou adventu v Zálesí je vždy i hosťujúca hudobná zložka. V roku 2018 pozvali speváčku Simu Martausovú. „Jej koncert mal ohromný úspech. Bolo vidieť, že prišli ľudia, ktorí boli nadšení, že také niečo robíme,“ spomína si na vlaňajší advent Michal a vyratúva, ktoré hudobné zložky pozvali do Zálesia počas predošlých ročníkov. V roku 2017 to boli známi slovenskí umelci Páni bratia, ale i terchovská Nebeská muzika, ktorá vystupovala v roku 2015 a spievala najmä tradičné slovenské koledy a pridali k tomu aj nefalšované, úprimné, kresťanské sprievodné slovo. Výber hudobného telesa nebol náhodný. Terchovskou muzikou sa snažili priblížiť domácim hudbu predkov. Rodiny mnohých, už tu narodených Zálesanov, majú totiž predkov z Kysúc, Terchovej či iných kútov severného Slovenska. „Chceli sme návštevníkom priblížiť, ako vyzerala kresťanská kultúra a týmto spôsobom ju i zachovať,“ pripomína Michal a dopĺňa, že je dôležité, aby sa tradície prenášali na ďalšie pokolenia, a aby sme nezabudli na náš kresťanský pôvod. „Mali sme tu aj ďalšie kvalitné hudobné telesá, ako je komorný orchester Technik, spevácky zbor Tempus, a na niekoľkých spoločných koncertoch vystúpili orchester Stringers z Ivanky pri Dunaji a náš spevácky zbor Spirituale so sólistami Ľubicou Meškovou a Vladom Vantom,“ vymenúva Michal.
Budúci rok OZ Spirituale oslávi 15 rokov vzniku. Ako hovorí jeho spoluzakladateľ, činnosť združenia mu neustále robí radosť, ale rád by žezlo prenechal i ďalším a novým členom spoločenstva. „Bol by som rád, keby sa Spirituale omladzovalo a nasmerovalo svoju činnosť viac aj na podporu rodiny ako základu nášho spoločenského života. Rád by som privítal nových členov,“ praje si Michal, rovnako ako pri Záleskej divadelnej púti, ktorú od neho prevzali mladší. Program koncertov aj tento rok rozdelili medzi dve nedele – prvú a tretiu. Prvého decembra sa skupinke niekoľkých desiatok ľudí v Parku Zálesíčko prihovoril kňaz vdp. Štefan Rusňák, ktorý zároveň veniec i požehnal, a oficiálne tak otvoril adventné obdobie v obci. Program v kostole uviedla skupina Mix-kvartet, a neskôr prítomných spevom a slovom sprevádzala muzikálová speváčka Veronika Hattala. Avšak perlou medzi jednotlivými účinkujúcimi hosťami bol formujúci sa spoločný detský spevokol detí z Ivanky pri Dunaji a Zálesia za hudobnej podpory rodičov, pod vedením Márie Ungvarskej a Janky Horváthovej. Umelecký zážitok z celého večera umocnila sopranistka Ľubica Mešková s klavírnym sprievodom Martiny Konrádovej. Jej hlas uchopil za srdce a niektorým naskočila i husia koža. Práve pri speve opernej speváčky, ktorú obecenstvo sledovalo so zatajeným dychom, si možno mnohí uvedomili slová pána Cibiru o stíšení sa, pokoji, navodení atmosféry a uvedomovaní si približujúcich sa Vianoc. Druhý koncert mal byť na tretiu adventnú nedeľu. Pripravovali sa naň komorný orchester Stringers a spevácky zbor Spirituale, no pre ochorenie viacerých členov hudobného telesa, ho museli zrušiť. Aj to patrí k životu. „Naša snaha však nebola márna. Pripravili sme si nové skladby, ktoré prednesieme obyvateľom Zálesia pri najbližšej príležitosti,“ povzbudivo dodáva Michal a záver rozprávania okorení básňou slovenského poeta Michala Chudu, ktorá podľa neho vystihuje advent.

„Advent Advent je krásne čakanie. Advent je ÁNO, nikdy NIE. Advent je ráno, roráty, nádej a pohľad usmiaty. Advent je veniec modlitieb, domov a mamin čerstvý chlieb. Advent je svetlo do temnôt A živá rosa ranných nôt. Advent je ÁNO, nikdy NIE. Radostné, pravé pokánie.“

Henrieta Mihalková, redakcia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *