SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

O hnedé nádoby je vysoký záujem. Čo do nich triediť, a akú si vybrať?

So začínajúcim jarným obdobím čoraz viac vychádzame nielen do voľnej prírody, ale aj do záhrad. Striháme stromy, pripravujeme záhony na jarnú výsadbu, vyhrabujeme suchú trávu či presádzame kvety. Aj pri vymenovaných aktivitách vzniká odpad – takzvaný biologicky rozložiteľný odpad.

Bioodpad nie je žiaden nový terminus technicus. Tvorili sme ho vždy, je súčasťou našich kuchýň, pivníc, špájz aj záhrad. Zmenilo sa len narábanie s ním. Smeroval domácim zvieratám, na „hnoj“, či do kompostovača, ktorý býval kedysi bežnou súčasťou záhrad a znova sa do nich navracia. Alternatívnou kompostérov sa stali aj tzv. bionádoby. Podľa internetového portálu Euractiv tvorí bioodpad najväčšiu zložku komunálneho odpadu na Slovensku. Keďže nevzniká len v záhradách, ale napríklad aj priamo pri príprave alebo po konzumácii jedál, jeho vývoz je zahrnutý v poplatkoch za vývoz komunálneho odpadu. Ak sa pýtate, prečo separovať ešte aj bioodpad, ak ho môžem jednoducho „vyhodiť do komunálu“, dôvody si vysvetlíme nižšie.

Dvojkomorové nádoby eliminujú zápach
V Zálesí funguje vývoz bioodpadu efektívne už niekoľko rokov, vyváža sa každé dva týždne. O hnedé nádoby je podľa pracovníčky obecného úradu Silvii Seleckej stály záujem, no potvrdila, že po zásobách, ktorými obec disponovala počas zimných mesiacov, bol enormný dopyt najmä v marci, kedy ich aj vypredali a objednali nové. Zároveň podotkla, že smetné nádoby, ktoré ponúkala obec, by označila za síce drahšie, ale kvalitnejšie. „Šetrenie sa pri bionádobách nie vždy vypláca. Často sa stáva, že plast, z ktorého sú v reťazcoch dostupné nádoby vyrobené, je tenký a nádoba sa už pri prvom styku so smetiarskym autom nalomí,“ vysvetlila s tým, že obec zakúpila nádoby, ktoré sú odvetrávané a majú dvojkomorový systém, ktorý všetky typy nádob nemajú. Tekutina, ktorá vznikne pri hnití odpadu sa uloží v spodnej časti nádoby, a tuhá suchá zložka sa zachytí na site. Vhodený odpad by tak nemal zapáchať, no veľa závisí aj od toho, čo vyhadzujete. S predajom bionádoby je potrebné si podrobne naštudovať, ako s ňou zaobchádzať, a najmä, čo do nej vhadzovať. Pracovná skupina, ktorá sa v našej obci aktívne venuje tematike odpadu, odporúča sa vždy zamyslieť nad tým, aké množstvo konkrétneho smetia do nádoby vyhodíte. Podľa jednotlivých členov je užitočné zmiešavať suché zložky s mokrými. Zároveň pre vás pripravili rady, ktoré vám na začiatku môžu pomôcť.

Ako správne triediť biosmeti
Do bionádoby patria: surové šupy zo zeleniny či ovocia; kávové a čajové vrecká s papierovým obalom; trhacie papierové kuchynské utierky v prípade, že nie sú znečistené od živočíšnych zvyškov, jedlého oleja alebo použité po smrkaní; škrupiny z vajec, listy a škrupiny z orechov v obmedzenom množstve; suché listy, korene či hlinu z kvetov po presádzaní; nezafarbené papierové vrecko, či natrhané kusy z krabice od pizze, recyklované obaly z vajíčok a rolky z toaletného papiera; piliny, mladá burina a nadrobno posekané konáre; trus domáceho zajaca, morčaťa, sliepky; popol z dreva po kúrení v kozube alebo kachliach. Do bionádoby nepatrí: živočíšne produkty, oleje, či zvyšky z varených jedál – ani varené, ani dusené; suchý chlieb – darujte ho susedom, ktorí majú zajace alebo sliepky; vlasy, chlpy, vata, trus mäsožravých zvierat.

Ako si zaobstarať a využívať bionádobu krok po kroku
Krok prvý: V čase úradných hodín si môžete bionádoby zakúpiť na Obecnom úradu v Zálesí, ak sú dostupné. O dostupnosti obec informuje na webe obce, Facebooku a v obecných SMS. Krok druhý: Overte si, či ste prihlásený na vývoz smetí, a či ste uhradili poplatok za vývoz komunálneho odpadu pre aktuálny kalendárny rok. Vývoz bioodpadu je zahrnutý v sume za komunálny odpad, čiže okrem zakúpenia nádoby neplatíte viac za nič. Krok tretí: Pracovníci OÚ vám vydajú nálepku, ktorou dáte na známosť pracovníkom odpadovej spoločnosti, že ste poplatok riadne uhradili a nádobu vám majú vyprázdniť. Krok štvrtý: Nálepku nalepte na viditeľné predpísané miesto na vašej bionádobe. Krok piaty: V čase vývozu odpadu vyložte nádobu na miesto viditeľné pre pracovníkov odpadových spoločností. Krok šiesty: Informujte sa o pravidelnosti, zimnej prestávke a nových usmerneniach o vývoze odpadu na obecných informačných kanáloch.

Triediť bioodpad môžu i ľudia v bytovkách
Kompostovače, bionádoby či vermikompostéry dnes nie sú záležitosťou len rodinných domov. Založiť si menší kompost alebo zakúpiť bionádobu môžete aj v prípade, že bývate v byte. Skúste sa však najskôr poradiť so susedmi. Ak máte nádobu kam uložiť, nie je potrebné, aby mal každý byt samostatnú. Štvorčlennej susedskej bunke postačí i jedna nádoba, odpad sa totiž vyváža počas jarných, letných a jesenných mesiacov každé dva týždne. A teraz si môžeme odpovedať na otázku v úvode textu. Na čo vlastne triediť ešte aj bioodpad ak ho môžem vyhodiť do komunálneho odpadu? Pre odpoveď netreba chodiť ďaleko. Tak ako papier, plasty, kovy, tetrapak, aj bioodpad je dnes možné zhodnotiť. Spracovateľské firmy ho môžu zužitkovať viacerými spôsobmi. Bioodpad totiž smeruje na veľké kompostovisko, kde zreje na kvalitný humus, ktorý sa navráti do prírody späť vo forme hnojiva. Iné spoločnosti, ktoré realizujú bioplynové stanice, z neho zase dokážu vytvoriť masu na vykurovanie. Život na dedine má v tomto smere mnoho výhod. Ak disponujete na pozemku kúskom miesta, nemusíte si nutne zabezpečiť bionádobu. Založte si vlastný kompostér a vytvorte si kvalitné hnojivo sami. Nemusíte nakupovať v obchodných domoch balené. Nielenže tým zlepšíte kvalitu vašej pôdy, ale tiež ušetríte. 

Henrieta Mihalková a kolektív

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *