SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Kto nechce, hľadá dôvody, kto chce, hľadá spôsoby

V našej obci už dlhodobo rezonuje téma nakladania s odpadom, či už s komunálnym, biologickým, alebo separovaným. Posledný mesiac sa zvýšilo napätie najmä v diskusiách na sociálnych sieťach, nakoľko mnohým nevyhovuje rozhodnutie presunúť nádoby na separovaný odpad na zberný dvor. Určite má každý svoje dôvody, svoj spôsob života. Tento článok vznikol ako snaha ponúknuť alternatívu, ktorá nie je len teóriou, ale je vyskúšaná v reálnom živote.

Sme štvorčlenná rodina, ktorá vďaka práci z domu a domácemu vzdelávaniu detí trávi v domácnosti omnoho viac času, ako je to bežné v iných rodinách. To okrem mnohých výhod znamená tiež takmer žiadne stravovanie mimo domu. Teda za „normálnych“ okolností by sa u nás mohlo nájsť komunálneho odpadu (domáceho a kancelárskeho) aj za dve týždenné várky a nemal by nám stačiť ani mesačný vývoz separovaného odpadu. Avšak my sa naopak v duchu zapodievame inou otázkou – či by sa nedal zariadiť vývoz komunálu raz mesačne a separovaný zber raz za dva mesiace – keďže nie sme schopní naplniť smetnú nádobu za dva týždne ani z polovice. Vrecia na plasty či papier dokážeme za mesiac naplniť naozaj len veľmi zriedka. Samozrejme, aj my sme sa k takémuto spôsobu života dostali postupne. Nepatríme ešte do skupiny úplne „bezodpadových“ domácností (tzv. zerowaste = nulový odpad), ale sme radi, keď sa k tomu aspoň sčasti približujeme. Ak chcete vedieť ako na to, tu je pár tipov, ako to robíme my:
Odmietame, čo nepotrebujeme (napríklad reklamné predmety priložené k nákupu, akcie v potravinách na zbieranie bodov a následné zhŕňanie zbytočných hračiek a pod.). Nenakupujeme zbytočne.
Recyklujeme. Na Facebooku sme založili skupinu pre ľudí zo Zálesia a blízkeho okolia, v ktorej si na vzájom ponúkame do daru veci (občas za symbolickú sumu), ktoré nepotrebujeme, ale u niekoho by mohli nájsť uplatnenie. Kto má záujem, pridajte sa o skupiny Dajme veciam druhú šancu – ZÁLESIE.
• Separujeme.
• Kompostujeme! Ak máte pocit, že v byte to nejde, nie je to pravda. My sme pár rokov žili v malom byte v Bratislave a raz za týždeň sme nosili nazbieraný bioodpad do kompostéra k rodičom. Alebo ak máte väčšie množstvo zeleného odpadu, je ho možné odviezť do neďalekej Kompostárne Bernolákovo na Seneckej ceste. Za ich minimálnu cenu 3,60 eur sa viete zbaviť 100 kg mäkkého odpadu (ako je tráva, lístie), alebo 150 kg drevnatého odpadu, konárov alebo dokonca až 200 kg ovocia či zeleniny. Okrem toho existujú domáce vermikompostéry, v ktorých sa vám o spracovanie bioodpadu postarajú vždy hladné dážďovky. A kto sa bojí v záhrade hlodavcov, nemusí mať v prípade správneho kompostovania žiaden strach. Navyše získate po dvoch rokoch fantastickú kvalitnú zeminu pre svoju záhradku zadarmo.
• Nakupujeme v bezobalových potravinách. V Bratislave sú minimálne štyri predajne, po jednej nájdete aj v Senci, či Rovinke. Zvykneme si nakúpiť aj do veľkých nádob do zásoby, alebo sa môžeme vybrať na nákup s vlastnými nádobami raz za týždeň. Nakupujeme v bezobalových drogériách. Ak by ste hľadali aj iný benefit, nákup v takýchto obchodoch (pokiaľ sú samoobslužné) spolu s deťmi v školskom veku je výborným precvičením jemnej motoriky pri naberaní surovín a ešte lepší na precvičenie matematiky pri odhade, vážení, počítaní.
• Do obchodov si berieme vlastné nákupné tašky, mikroténové vrecká používame opakovane (napr. v zelovoci).
Na balenie školskej desiaty či obedov (raz za čas) nepoužívame nezdravý a ťažko recyklovateľný alobal alebo jednorazové obaly, ale opakovane použiteľné plastové alebo sklenené nádoby.
• Pitie si nosíme vo vlastných fľašiach.
Nápoje sa dajú kúpiť aj v sklenených vratných fľašiach – nemusíme tak vyhadzovať ďalšie plechovky či plastové fľaše.
Povzbudzujem všetkých, ktorých oslovuje táto téma – nebojte sa začať v malom, postupne sa určite prepracujete k vyšším a vyšším métam. Ak aj nie, aj málo od každého z nás postačí, aby bol výsledný efekt citeľný. Držím vám palce! 

Lucia Mešková

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *