SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Príhovor starostu

Milí susedia,
dovoľte mi tento príhovor formulovať ako poďakovanie vám všetkým. I keď nám posledné mesiace obmedzili slobodu, ukázalo sa, ako zodpovedne, efektívne a kreatívne sa s tým dokážeme vysporiadať. Prvé dni po tom ako sa ochorenie rozšírilo aj na Slovensku, sme zvolali krízový štáb. Dá sa povedať, že v zavedení niektorých opatrení sme predbehli i vládu. Zatvorila sa škôlka, pohostinstvá – za čo som si vyslúžil niekoľko škaredých pohľadov, uzavreli sa ihriská, obecný úrad obmedzil svoju činnosť. Premýšľali sme nad tým, ako čo najúčinnejšie utlmiť šíriacu sa nákazu. Stopku dostali dočasne všetky kultúrne, športové, ale i spoločenské podujatia v obci. Netešilo nás to. Naša obec je známa svojimi aktivitami.
Ďakujem všetkým iniciatívnym ľuďom, ktorí reagovali na našu výzvu a chceli pomôcť. Ochotní susedia nám na úrad nosili rúška a rukavice pre dobrovoľníkov a dôchodcov žijúcich v domácnosti bez príbuzných. Dobrovoľníci odkázaných seniorov zásobovali obedmi a nevyhnutnými nákupmi. Za mimoriadnu obetavosť a ochotu pomôcť s rozvozom obedov a nákupmi by som sa chcel poďakovať Andrei Antalovej. Za konštruktívny prístup ďakujem aj zamestnancom obecného úradu a majiteľovi potravín Fipe.
Aby mohol obecný úrad fungovať aspoň v obmedzenom režime, zamestnankyniam sme zabezpečili vzdialený prístup do počítačov na úrade a presmerovali telefonické linky. Napriek žalostným až nebezpečným priestorovým podmienkam, sme aj v tomto prípade patrili medzi obce, v ktorých sa práca OÚ obmedzila minimálne. Ďakujem zamestnancom, ktorí pracovali a slúžili občanom napriek tomu, že veľa úradníkov v iných štátnych a verejných inštitúciách bolo v tom čase doma. Spoločne s niektorými ochotnými pracovníčkami materskej školy a poslancom Michalom Šlachtom sme rozniesli výmery na dane, aby občania nemuseli stáť v dlhých radoch na pošte. Ďakujem aj zamestnancom, ktorí sa starajú o kosenie a poriadok v obci, a tiež údržbárovi škôlky. Mnoho občanov ani nevedelo, že sme takmer každý týždeň v nedeľu skoro ráno dezinfikovali s dobrovoľnými hasičmi a poslancom Petrom Milkom priestory obecných budov, potravín Fipe, parkov a Korza.
Uvoľnenie opatrení využilo Občianske združenie Naše Zálesíčko a dobrovoľníci na jarnú brigádu, vysadili zeleň a zveľadili okolie Korza, ktoré paradoxne zažívalo najväčší nápor. Hasiči postavili tradičný máj a cestovateľské kino sme mohli sledovať z gaučov. Ako sa dočítate v tomto čísle, aj zo vzniknutej situácie sme sa snažili ťažiť čo najviac. V prázdnych uliciach sme inštalovali kamerový systém, siete WiFi a zrealizovali niekoľko opráv. Tak ako píšem v úvode, ukázali sme, že aj s obmedzenými možnosťami dokážeme veľké veci. Veď si vezmite, počas jednej soboty sa v máji pripravili až tri dobrovoľnícke podujatia. V medziach opatrení sa konal Rozprávkový les, dokončila sa výsadba na Zastávke s rozumom a upravilo sa i okolie Kaplnky svätej trojice pred hodmi. S rúškami i bez nich, je Zálesie pozitívnym príkladom pre širšie okolie. Využite nasledujúce leto na oddych, relax a vzpruženie po náročných mesiacoch. Prežite ho na miestach, ktoré máte najradšej, s ľuďmi, ktorí sú vám najbližší. Prajem vám krásne leto.

Marián Perger, starosta obce

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *