SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Škodliviny v našich vodách nenašli, v jednej zo vzoriek bol zvýšený mangán

Vzorky studňovej vody zo Zálesia zatiaľ nepreukázali prítomnosť škodlivých látok, ktoré by mali priamy súvis so skládkou v Ivanke pri Dunaji v časti Farná. Kvalita vody podľa laboratórnych testov vyhovuje požiadavkám ministerstva zdravotníctva. V prípade jednej zo vzoriek, ktoré odobrali na konci mája, sa ukázala zvýšená prítomnosť mangánu. Množstvo podľa laboratória nie je život ohrozujúce a odporúča sa zaviesť na prívod studňovej vody filter.

Studňovú vodu využíva v Zálesí mnoho obyvateľov nielen na zalievanie záhradných plodín, ale aj priamo v domácnostiach. Po tom, ako sa v médiách objavila informácia o znečistení podzemných vôd odpadom zo skládky vo Farnej, sa v obci odobrali vzorky vody zo studní na štyroch miestach a poslali na rozbor do spoločnosti Aquaseco v Ivanke pri Dunaji. Výsledky rozborov vody novinám poskytol poslanec OZ Peter Milko. 

Vzorky z ulíc Starobystrická, Stredná a z časti Domky laboratórium vyhodnotilo ako vyhovujúce. V prípade dodanej vody z Jaseňovej ulice sa preukázala zvýšená prítomnosť mangánu. Limit, ktorý povoľuje ministerstvo je 50 mikrogramov na liter, vo vode z Jaseňovej mal mangán hodnotu 415, čo predstavuje viac ako osemnásobne prekročenú hodnotu. Zvýšený mangán podľa laboratória nemá súvis so skládkou vo Farnej. Ako informoval starosta obce Marián Perger, starostovia zo Zálesia, Ivanky pri Dunaji a Mosta pri Bratislave podali vo veci trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Obec by tak ako účastník konania mala mať oficiálne informácie o znečistení zrejme koncom júna. Vo veci tiež iniciovala stretnutie s ministrom Jánom Budajom. „Znečistenie spodných vôd by nám mohlo veľmi skomplikovať život. Ak by sa prejavili vyššie koncentrácie látok v spodných vodách, mohlo by to nielen zamedziť pitie studňovej vody, ale aj polievanie zeleniny a trávnikov,“ skonštatoval starosta Marián Perger. V máji mal ku skládke a znečisteniu podzemných vôd tlačový brífing minister životného prostredia Ján Budaj, ktorý povedal, že konanie na skládke predstavuje jeden z najzávažnejších environmentálnych činov a zloženie prítomných jedov, ktoré ukázali posudky, ho šokovali. Na problém so znečistením podzemných vôd zo skládky upozorňovalo Občianske združenie Triblavina už pred tromi rokmi, a vo veci podalo pred rokom trestné oznámenie. Vo veci skládky už prebieha vyšetrovanie. Kontaminovanie podzemných vôd sa podľa viacerých odborníkov nemusí preukázať okamžite, na našom území sa môže prejaviť až o niekoľko rokov. 

Henrieta Mihalková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *