SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Zálesie je domovom. Bývalá skládka sa mení na živý priestor

Korzo Zálesie sa neustále mení a z odstránenej skládky sa stáva zdravšie miesto na život. Najmä počas pandémie sa ukázalo, aký dôležitý je životný priestor. Ľudia sa začali vracať k podstate a hľadali útočisko v prírode. Vznikla požiadavka po kvalitnej architektúre či priam urbanistickom riešení a funkčnosti priestoru. Z nenápadného miesta sa stala živá sociálna infraštruktúra.

Námestie v hĺbke prírody
Korzo Zálesie má slúžiť pre domácich aj ako námestie v hĺbke prírody obohatené o fenomén rieky. Návštevník môže kedykoľvek prísť sa korzovať, na dišputu, pre prvý bozk, stráviť čas pri hre, športe, káve alebo hraní na gitaru s chorálom vodného vtáctva. Môže sa nechať spomaliť a užívať si moment okamihu. K zdravšiemu miestu patrí aj preferovaná udržateľná doprava. Zo všetkých smerov je možné navštíviť okolie Malého Dunaja bicyklom, pešo, autobusom aj loďou. Dlhodobo udržateľným projektom, akým je Korzo Zálesie, vzniká zelený životný priestor. Nadrozmerné parkovisko tu nemá miesto. Dôležitejšie je upriamovať pozornosť na alternatívnu dopravu. Navyše, jazda bicyklom či loďkou je zábava prospešná zdraviu. Tipy na nemotorovú dopravu nájdete aj na https://www.facebook.com/korzozalesie/

Synergia samosprávy a tretieho sektoru
Priestor okolo móla vznikal filantropicky a veľmi citlivo k okoliu. Ukazuje sa, že základným predpokladom úspechu je vzájomná synergia samosprávy s občianskym sektorom, čo môže priniesť rýchlejšie a viditeľnejšie úspechy. K funkčnosti ešte chýba sebestačnosť, ktorá je v rokovaní s obcou. Činnosť dobrovoľníkov za posledné tri mesiace nabúrané epidémiou bola však závratná. Zálesie má šťastie na veľmi aktívny tretí sektor a je plné ľudí, ktorí v ňom chcú žiť a nie prebývať, a preto brodenie blatom na brehu Malého Dunaja je už minulosťou. Zrealizované spevnené plochy a navážka štrku umožňujú lepší pohyb bicyklom a prechádzajú popri rieke. Epidémia nás zavrela doma a bol čas na riešenie administratívy vo virtuálnom svete. Po miernom uvoľnení malá skupina nadšencov upratala a vyčistila okolie od odpadu a napadaných konárov. Opatrenia sa opäť o niečo uvoľnili a dobrovoľníci a nadšenci sa mohli stretnúť v hojnejšom počte. Za dve soboty pohrabali zem, vytrhali burinu, upravili zeminu, pripravili plochy na sadenie, posadili darované rastliny za veľmi priaznivého počasia – celý deň pršalo. Zazelenala sa aj strecha Zastávky s rozumom. Zanietencov neodradili ani vyššie teploty a skonštruovali všetko pre položenie koberca so sukulentmi.

Poďakovanie
Nielen prírode, ale aj našim donorom Matejovi Koberovi, fy Shering – Peter Beňo, Záhradníctvu Miroslav Horváth, Záhradníctvu Malinovo, Plantagu a DHZ Zálesia patrí vďaka. Ďalej aj všetkým ľuďom, ktorí boli celí mokrí, od blata, ale šťastní. Sestry Takacsové sa postarali o naše bruchá mimoriadne chutnou ponukou slávnych „sádelníkov“, šišiek, hrianok a zemiakových placiek. Donáška voňavej kávy z Café Štefánik tomu už dala len punc dokonalosti. Hodiny prežité v mimoriadnej atmosfére sú vždy veľmi vzácne. Nápady a zručnosti v podaní Števka Slivoňa, Lacka Erdelyiho a ďalších skúsených machrov sú inšpirujúce a výsledok vždy stojí za to. Atmosféra, ktorá vzniká pri realizácii je naakumulovaná radosťou a uvedomením si, že žitie je o komunite, príjemnom a umnom trávení času a radosti z výsledku. Občianske združenie Naše Zálesíčko má víziu spojenú s optimizmom a nadšením. Zálesie je domovom a na jeho rozvíjaní sa podieľame všetci obyvatelia. 

Občianske združenie Naše Zálesíčko

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *