SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Korzo Zálesie patrí medzi najlepšie architektonické diela na Slovensku

Bratislava, 7. októbra 2020 – Tohtoroční laureáti ocenenia CE ZA AR 2020 sú známi. Prestížnu Cenu za architektúru získalo v rámci kategórie Exteriér Korzo Zálesie od architektov Petra Derevenca aVojtecha Krumpolca z Ateliéru AŽ PROJEKT. Ocenenia vyhlásila na galavečere Slovenská komora architektov.

Korzo Zálesie sa vo svojej kategórii uchádzalo o ocenenie spolu s ďalšími dvoma dielami. Išlo o Turistickú útulňu – Červená studňa v Banskej Štiavnici a o dielo Archeopark v Kopčanoch, za ktorým takisto stojí Ateliér AŽ PROJEKT. Ako na vyhlasovaní výsledkov uviedol člen poroty a rakúsky architekt Kay Strasser, situácia s koronavírusom nám ukázala, ako veľmi potrebujeme verejný priestor. „Architektom sa podarilo vytvoriť viacúčelový verejný priestor na mieste, kde by ste to celkom nečakali,“ povedal Strasser, čím reagoval na fakt, že ešte pred pár rokmi sa v objekte Korza Zálesie, nachádzalo smetisko. „Cenu sme dostali my ako architekti, ale je tam ďalších asi sto človiečikov, ktorí okolo tejto veci behali a stále behajú,“ povedal pri preberaní ceny Derevenec, a pripomenul, že Korzo stojí aj vďaka projektovým manažérom, stavebnému dozoru, dvom starostom, dodávateľskej firme, a tiež vďaka členom Občianskeho združenia Naše Zálesíčko.

Ako ešte v auguste uviedla na online tlačovej konferencii manažérka ocenenia Oľga Miháliková, tento rok evidovali historicky najvyšší záujem prihlásených s veľmi vysokou úrovňou stavieb. Prihlásil sa rekordný počet diel – celkovo až 110, z ktorých si porota osobne prezrela 30 a nominovala 21 z nich. 

Henrieta Mihalková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *