SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Vrchnáky z PET fliaš a plechovky nevyhadzujte, odložte ich malému Filipovi

Pre niekoho odpad, pre druhého poklad. O vrchnákoch z fliaš od minerálnej vody či džúsu to platí dvojnásobne. Tí, ktorí sledujete dianie v obci na sociálnych sieťach ste si iste všimli prosbu Jany Kosárovej o pomoc pri zbieraní vrchnákov a plechoviek. Štuple, ktoré automaticky vyhadzujeme do smetného koša, totiž môžu poslúžiť ďalej – malému Filipovi s detskou mozgovou obrnou. Donedávna ich bolo možné odovzdať v miestnych potravinách, čoskoro už len na zbernom mieste v Zálesí.

Filip Kosár sa narodil s detskou mozgovou obrnou – hemiparézou. Ľavé končatiny sa mu prestali vyvíjať ešte ako batoľaťu a pri pohybe využíva len pravú ruku a nohu, ktoré dostávajú poriadne zabrať. „Filip nemá v ľavej rúčke silu a nedokáže ňou ani uchopiť predmety. Pri tejto forme detskej mozgovej obrny vykonávate všetky činnosti len jednou časťou tela,“ opísala nám Filipova mama Jana. 

Filip je usmievavé dieťa. Počas nášho telefonátu boli s mamou Janou na detskom ihrisku. „Doma cvičíme každý deň formou hry, no minimálne päťkrát v priebehu roka by sme mali absolvovať 14-dňovú rehabilitačnú terapiu pod vedením odborníkov,“ vysvetľuje Jana a pokračuje, že inak by mu svaly mohli stuhnúť a šľachy sa začať skracovať. Terapeutických odborníkov Filip navštevuje prakticky od jedného roka. Najviac sa vždy teší do Piešťan, kde je súkromné rehabilitačné zariadenie.

Priemerná cena intenzívnej dvojtýždňovej rehabilitácie sa podľa jeho mamy pohybuje od 600 do 1000 eur. Ako hovorí Jana, sú to „pálky“, a žiadna zo zdravotných poisťovní im takéto cvičenia neprepláca. S rehabilitáciou to podľa Jany nie je ako s jednorazovou návštevu u lekára – nákladné rehabilitácie musí Filip absolvovať už stále. 

„Veľkou pomocou je pre nás zber vrchnákov z PET fliaš a hliníkových plechoviek. Odovzdávame ich firme, ktorá ich vykupuje. Môžeme priniesť plastové vrchnáčiky z minerálnych vôd, malinoviek, džúsov, mlieka, šľahačky, čajov, „acidka“, ale aj z fliaš od oleja aj octu. Dokonca aj vrchnáčiky zo zubnej pasty,“ vymenúva Jana. Okrem štupľov z nádob od drogérie, môžu odovzdať prakticky všetky ostatné. „Čo sa týka plechoviek, ideálne sú všetky s recyklačných označením 41 – z energetických nápojov, „kokakoly“, ale aj z piva a nealkoholických nápojov,“ vysvetľuje Jana s tým, že za jeden kilogram vrchnákov alebo plechoviek dostanú od výkupnej spoločnosti 20 centov. „Ak by sme nazbierali aspoň tonu, financie nám pokryjú necelú týždňovú rehabilitáciu,“ pokračuje. 

V Zálesí bolo donedávna možné vrchnáky odovzdať v potravinách FIPE na Malinovskej ulici. „Majiteľ potravín FIPE nám vyšiel v ústrety. Niekoľkokrát sme si odtiaľ odniesli veľkú škatuľu alebo väčšie vrecia plné vrchnáčikov,“ hovorí a pokračuje, že pomoc jej ponúkol i obecný úrad. Vrchnáky z PET fliaš, ale aj hliníkové plechovky bude možné odovzdať už len na zbernom mieste v Zálesí, kde budú na to určené nádoby. „Je to obrovská pomoc, ďakujeme každému, kto nám takouto formou pomáha,“ uzatvára vďačne Filipova mama Jana. 

Henrieta Mihalková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *