SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Anketa: Ako pandémia zmenila životy Zálesanov?

Na konci kalendárneho roka zvykneme bilancovať uplynulých 12 mesiacov. Rok 2020 sa nepochybne zapíše do dejín ako rok veľkých a nečakaných zmien. Pandémia koronavírusu zasiahla takmer všetky pracovné sféry, podnikanie, ale aj naše hobby a voľnočasové aktivity. Zaujímalo nás, ako ovplyvnila životy Zálesanov, čo im toto obdobie vzalo, alebo naopak, či zmenil útlm v spoločnosti ich život k lepšiemu. V naše ankete sme sa zamerali na prierez rôznych povolaní a zamestnaní, no zaujímal nás aj názor seniora. Pozrite si, ako naši respondenti odpovedali.

Andrej M., 37 rokov, elektroprojektant:
Pandémia prerušila najmä moje aktivity ohľadom zbierania historických informácií, dokumentov a fotografií Zálesia u našich starších občanov. Toľkých mám ešte v pláne navštíviť, ale nerád by som ohrozil ich zdravie, preto som tieto stretnutia úplne obmedzil. Určite mi pandémia vzala aj veľa ďalších aktivít, ale na druhej strane sa teším najmä z toho, že mám teraz viac času na seba aj na rodinu. Snažím sa to využiť a často si pripomínam obľúbený citát: Ak chceš zmeniť svet, choď domov a miluj svoju rodinu. 

Alexandra N., 34, pedagóg:
Koronavírus vpadol do našich životov nečakane na jar, kedy každý ožíva čerstvou energiou a rôznymi aktivitami. Žiaľ, ani naša rodina nebola výnimkou. Opatrenia potrebné k zamedzeniu šírenia nám vytriedili nielen sociálne kontakty, ale aj aktivity, ktorým sme sa mohli venovať. V lete sme sa teda venovali najmä turistike a ako nutný reset obmedzených kontaktov funguje u nás doteraz večerná cyklistika. No spomalenie rýchleho tempa nám do rodiny prinieslo aj to najkrajšie prekvapenie, suvenír z potuliek Slovenskom v rastúcom brušku.

Braňo Z., 33, PR a marketingový manažér:
Podnikám v marketingu, PR a komunikácii a väčšina mojich klientov je z oblastí kultúry a cestovného ruchu. Množstvo kampaní a komunikačných príležitostí sa v tomto období buď pozastavilo, alebo úplne zrušilo. Ale tam, kde to bolo možné, sme marketing upravili a nastavili smerovanie i podnikateľský potenciál iným spôsobom a prispôsobili sa situácii. Paradoxne sa mnohé schvaľovania a stretnutia zefektívnili.

Kolektív OÚ Zálesie, zamestnankyne verejnej správy:
Pandémia prácu na obecnom úrade skomplikovala. Dodržiavanie opatrení si vyžiadalo úpravu úradných hodín a vybavovanie stránok pred OÚ. Neskôr sa OÚ z dôvodu neschopnosti plniť opatrenia presťahoval do kultúrneho domu. Stále riešime otázku, ako vybavovať stránky čo najefektívnejšie tak, aby sa nestretávalo veľa ľudí naraz pre ochranu tak občanov ako aj pracovníkov OÚ. Najlepším riešením sa nám osvedčil vopred dohodnutý termín telefonicky alebo mailom. Toto riešenie však v čase vyrubovania daní a vyberania poplatkov nebude dostačujúce.

Ľubica S., 34, učiteľka angličtiny:
Pandémia mi vzala možnosť vycestovať do zahraničia a vychutnať si samotu. Vzala mi možnosť slobodne a operatívne sa rozhodovať o svojich podnikateľských aj súkromných aktivitách. Pandémia mi vzala možnosť baviť sa, „vypustiť paru“, kultúrne a spoločensky sa vyžiť. Rozšírila sa však oblasť mojich služieb – klienti sa viac nebránia výučbe jazyka online.

Michal Z., 38, fotograf:
Mne nevzala nič, čo sa týka voľnočasových aktivít. Nechodievam vo voľnom čase do klubov ani do reštaurácií. Chodím oddychovať hlavne do prírody na miesta, kde nestretnem ani živú dušu. Tým, že pracujem s ľuďmi, vyhľadám tiché miesta bez nich.

Pavel P., 76, dôchodca:
Žijem spolu s manželkou v rodinnom dome a pracujem doma bez mzdy. Pandémia nás svojim spôsobom uväznila vo svojom domove. Obmedzili sme návštevu u lekárov, čo môže spôsobiť pri našom zdraví a veku zhoršenie zdravotného stavu. Môj pohyb sa obmedzil na nákup liekov, potravín, alebo nevyhnutných vecí pre domácnosť. Okrem toho venčím dvakrát denne psa, ale aj to s obavou, že sa môžem stretnúť s nezodpovednými ľuďmi. Dodnes sa neviem vyrovnať so skutočnosťou, že v letnom období sme si nemohli užiť pár dní pri mori. Chýbajú mi stretnutia so širšou rodinou, s ľuďmi z Klubu dôchodcov (výlety, návšteva divadelných predstavení a stretnutia pri rôznych príležitostiach).

Peter F., 39, obchodný manažér:
Pandémia nám mnohé vzala, ale zároveň nám dala aj šancu pozrieť sa na viaceré veci z inej perspektívy. Každú krízu možno vnímať aj ako výzvu a príležitosť na zmenu či už osobnú, alebo spoločenskú. V mojom pracovnom živote sa veľa nezmenilo, keďže už päť rokov pracujem z domu. Na jar počas „lockdownu“* mi množstvo voľného času umožnilo dokončiť drobné práce okolo domu, zreorganizovať záhradu, kúpiť si bicykel a viac času tráviť v prírode. 

Peter S., 42, rezort kultúry:
Pandémia mi pracovne otočila totálne svet. Online mítingy, menej kontaktu s ľuďmi, zvýšené požiadavky na rýchlosť výstupov sú niekedy náročné, ale zatiaľ to s malými prestávkami zvládam. Každopádne táto doba pandémie je obrovská výzva a ešte väčšia bude návrat k normálu. Vrátime sa niekedy? 

Henrieta Mihalková

*Pozn. redakcie: lockdown – je karanténa, uzamknutie, zákaz vychádzania alebo zákaz opustenia určitej oblasti. Obmedzenie voľného pohybu a možnosti stretávania sa ľudí za účelom spomalenia nákazy komunitným šírením. Zdroj: aopp.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *