SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Čo sa udialo počas jesene

Čisté ovzdušie je pre deti v predškolskom veku veľmi dôležité. Veľmi sme sa potešili, že i my môžeme k nemu trochu prispieť, a preto sme sa v septembri prihlásili do kampane „Do školy na bicykli“. Táto kampaň podporuje zdravé, ekologické a bezpečné dochádzanie detí, rodičov a pedagógov do škôl. I keď sme len malá materská škola, zapojili sme sa do tejto kampane a v rámci súťažnej kategórie Najpútavejšia kampaň sme získali spomedzi 238 zapojených škôl z celého Slovenska CENU POROTY.

Obdržali sme tak od Cyklokoalície návrh dopravného riešenia okolia školy. Táto súťaž sa stretla s veľkým nadšením nielen zo strany detí, ale aj rodičov. Deti, ak bolo vhodné počasie, s radosťou prichádzali do MŠ na bicykli, odrážadle či kolobežke, v niektorých prípadoch ich vozili na bicykli i rodičia. Všetci boli motivovaní tým, že pomáhajú sebe i prostrediu.

K bicyklom patrí aj starostlivosť o ne, a tak sme bicyklovú tému pútavo zaradili do našej výchovno-vzdelávacej činnosti. Predškolákom sme zaujímavou formou predstavili z čoho sa skladá bicykel, a ako sa oň majú starať. Každé dieťa si skúsilo utrieť a namazať reťaz olejom, aby vedeli, že s čistou a nevŕzgajúcou reťazou sa ide ľahšie. Čo ich veľmi zaujalo, bola výmena duše na odrážadle, ktorého obe kolesá boli vyfučané. Spoločnými silami defekt opravili a odrážadlo tak sfunkčnili. Chodenie do škôlky na bicykli motivovalo deti natoľko, že s radosťou pokračujú aj po skončení súťaže.

Počas rodičovského združenia sme poprosili rodičov, či by nám pomohli s dokončením okolia chodníka pre bosé nôžky. Za pekného jesenného počasia sa zišlo zopár rodičov, priniesli si so sebou potrebné náradie a chuť do práce, vďaka ktorej roznosili zeminu a vysiali lúčnu trávu. Naším tujam sa opätovne pozreli na zúbky ďalší dvaja rodičia, ktorým boli nápomocní všetci naši malí škôlkari aj so svojimi fúrikmi a hrabličkami. V chladnom novembri nám prišiel vypomôcť ďalší rodič so zváraním a opravil všetky poškodené časti plotu.

Koncom novembra sa začali práce na spevnení plochy pred novou budovou MŠ. Zámková dlažba zabezpečí vyššiu bezpečnosť pre všetkých návštevníkov MŠ a hlavne pre pani kuchárky, ktoré každodenne prevážajú na vozíku stravu zo starej budovy do novej budovy. Z dôvodu pandemickej situácie dostali aj tradičné udalosti nový šat – Mikuláš, čert aj anjel prišli zvlášť do oboch budov MŠ. Zaujímavé bolo, že sa náramne podobali na našich nepedagogických zamestnancov. Detičky im zaspievali, zarecitovali aj zatancovali a za to dostali rôzne odmeny.

Aj malé deti sa niekedy stretnú s potrebou pomôcť zranenému. Preto je dôležité už v útlom veku oboznámiť deti so základnými technikmi prvej pomoci. Aby mohli poskytnúť vhodnú pomoc, musia vedieť, čo robiť a čo naopak nerobiť. Preto v rámci edukačného mesiaca o ľudskom tele začiatkom decembra do našej škôlky zavítal pravý záchranár, ktorý detičkám ukázal základy prvej pomoci. Deti sa pútavou, hravou a interaktívnou formou zapájali do riešenia rôznych situácii a spoločne ukázali, ako by sa mala pomoc poskytnúť správne. Hlavne dostali dôležité informácie, na ktorých môžu neskôr stavať a nespanikáriť, keď ich budú potrebovať. Všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme.

A srdečne ďakujeme aj pánovi Jurajovi Meškovi zo Zálesia, ktorý nám nezištne a z kvalitného materiálu vyrobil exteriérovú skrinku.

V tomto neľahkom období COVID-19 na Slovensku prebehlo celoplošné testovanie, po ktorom zostali viaceré okolité inštitúcie zatvorené. Sme veľmi radi, že sme po testovaní zostali aj vďaka rodičom v prevádzke. Sme tu v prvom rade s láskou pre Vaše deti. Prajeme Vám krásne Vianoce a šťastný nový rok 2021. 

Kolektív MŠ

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *