SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

2021-01

Už je to dávno, čo boli otvorené galérie, výstavy, divadlá, či koncertné sály. Absencia kultúrneho vyžitia

nás inšpirovala a vyslali sme prosbu do Materskej školy v Zálesí. Deti sa témy zhostili spektakulárne. Vyrábali, skladali, kreslili, maľovali. Pracovné listy s témou triedenia odpadu, ich vlastné výtvarné dielka a noviny premenili na vtáčiky a loďky, s ktorými sme v marci vytvorili inštaláciu s názvom Kŕdeľ na Korze.

Deti v téme znovu použitia toho, čo si veľakrát myslíme, že je už odpad – teda takzvaným upcyklovaním, poukázali na všadeprítomnú prírodu a dôležitosť šetrného zaobchádzania so zdrojmi. Po dvoch týždňoch úpornej snaživosti naplnili dve veľké krabice loďkami, labuťami, kačkami a vrabčekmi. Z darovaných kúskov sme urobili jednoduchú efektnú inštaláciu, ktorá ožíva pod vplyvom prúdenia vzduchu. Keď sila vetra naberie na dramatickosti, súčasťou drámy, a pri vánku sa všetko upokojí a ocitáte sa v utíšení.

Ďakujeme všetkým deťom, pani učiteľkám za výrobu, inštaláciu a za miestne nasýtenie po chýbajúcej kráse umenia. Každá iniciatíva vo vznikajúcom Kultúrno ekologickom centre sa bude dotýkať tém ako sú životné prostredie, príroda a kultúra tak, ako to odráža aj Kŕdeľ na Korze.

Nikola Žišková, Občianske združenie Naše Zálesíčko