SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

2021-01

Túlavé kino vzniklo ako nápad nadšenca Maroša Sollára zo Zálesia. S pomocou rodiny a priateľov a veľkou dávkou nadšenia vzniklo skutočné Túlavé kino. Pôvodne som vytvoril a poskytujem už 10 rokov softvér na predaj vstupeniek pod názvom CINEMAWARE. Tento softvér používa 90% mestských kín, kde zriadovatelia sú mestá po celom Slovensku. Súčasne prevádzkujeme aj kino v Zálesí, a to od roku 2015, najprv pod záštitou obce a neskôr ako občianske združenie. A to v Kultúrnom dome a v lete ako letné kino na trhu. Aj na základe týchto skúseností vznikol projekt Túlavé kino. Prinášame kinokultúru aj do obcí, kde vzhľadom na finančnú náročnosť modernej kinotechnológie si vybudovanie trvalého kamenného kina nemôžu dovoliť. Sme presvedčení, že aj ľudia v menších obciach si zaslúžia mať kino priamo pod nosom, preto sme aj vytvorili náš slogan „Kino, ktoré si ťa nájde“. Naše kino má plátno o veľkosti 8 metrov a 140 rozkladacích stoličiek, z toho 10 miest je typu „loveseats“, čiže sedenie pre dvoch. Súčasťou kino zážitku je aj predaj čerstvých pukancov a prípadne nealko nápojov, hlavne na miestach, kde nie je dostupné iné občerstvenie. Projekt Túlavé kino sa zameriava na dostupné a súčasne kvalitné premietania vonku pod holým nebom. Cieľom je, aby bolo možné postaviť Túlavé kino na atraktívnych miestach ako v parkoch, na lúkach, školských dvoroch, námestiach, všade tam, kde už samotné prostredie v ľuďoch evokuje pohodu a pokoj.

Rok 2020

Túlavé kino ako kino na kolesách začalo svoj život v auguste 2020. Do konca septembra sme odpremietali 11 predstavení. V roku 2020 sme boli súčasťou Kultúrneho leta mesta Bratislava, kde sme v spolupráci s BKIS a Metropolitným Inštitútom Bratislavy odpremietali 4 predstavenia artových filmov na rôznych zaujímavých miestach Bratislavy (na lúke pri Horárni v Krasňanoch, v priestore Sankt Vitus Kaffee v Rusovciach, na futbalovom ihrisku v Jarovciach ale aj v parku na Vietnamskej na Trnávke v Bratislave). Každé jedno miesto malo svoju jedinečnosť a súčasne plnilo cieľ, kino ktoré si našlo diváka. Túlavé kino je kino na kolesách, ktoré príde za divákom priamo do každej obce alebo na obľúbené miesta. Takto sme v roku 2020 premietali v obciach Ivanka pri Dunaji, Rovinka, Rusovce, Jarovce ale aj na brehu Dunaja v areáli vodných športov v Čunove alebo aj na Slovenskom katringovom pohári v Dlhej.

Štandardným nastavením je premietať za vstupné, čo pri takomto type kina nie je úplne bežné, ale náš názor je, že divák má platiť vstupné. Pri vstupnom sa ukáže skutočný záujem diváka a súčasne šikovnosť kina pri výbere filmu a poskytnutí kvalitnej služby. Napriek tomu, že sedenie je voľné, ponúkame aj možnosť, aby si diváci zakúpili vstupenky online. Motivujeme ich za to, že ich odmeníme a to tak, že všetci ktorí si kúpia vstupenky online, tak im obsadíme najlepšie miesta, takže môžu pokojne prísť aj na poslednú chvíľu a sedieť budú vpredu.


August 2020 – futbalové ihrisko Rovinka

Najväčším nepriateľom nášho kina v lete je počasie, takže pokiaľ si diváci kúpia vstupenky vopred a premietanie sa neuskutoční kvôli zlému počasiu, tak všetkým vrátime plné vstupné.

Rok 2021

Plánujeme sa túlať hlavne po Bratislavskom kraji. A chceme skúsiť daľšie zaujímavé miesta a čo najviac dediniek. Tešíme sa na nové výzvy a zážitky a hlavne na nadšených divákov. Viac informacií o našich potulkách nájdete na www.tulavekino.sk.

Vidíme sa v Zálesí?

Tento rok sa budeme túlať aj po Zálesí. V lete plánujeme štyri premietania a to vždy na inom mieste, možno kde by ste kino nečakali. Čo poviete na to ísť do kina do starého parku, na ihrisko alebo niekde k Dunaju? Naše združenie získalo od obce Zálesie dotáciu, takže premietania budú pre divákov zadarmo.

Maroš Sollár, Túlavé kino,
 0948765527