SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Odišiel Roman Berger

Kultúrna obec prišla vlani v decembri o osobnosť a významného hudobného skladateľa Romana Bergera, ktorý zomrel vo veku 90 rokov. Na samote v Zálesí známej pod názvom „U Rusa“ zložil niekoľko svojich diel, a prežil tu v odlúčení od civilizácie roky normalizácie.
Krátko pred Vianocami minulého roku pre- behla médiami správa – „Vo veku 90 rokov zomrel v utorok v Bratislave pôvodom poľský hudobný skladateľ, teoretik a publicista Roman Berger, ktorý na Slovensko emigroval v roku 1952.“

Detsvo a nútená emigrácia
Zálesie, kde Berger prežil časť svojho života, ho pre seba objavilo neskoro, až ku koncu jeho života. V posledných pár rokoch sa obdivovatelia jeho diela priamo alebo cez rodinu pokúšali nadviazať s majstrom osobný kontakt. Z dôvodu vysokého veku a horšieho zdravotného stavu ale aj nevôle verejne vystupovať k vzácnemu osobnému stretnutiu už nedošlo. Po rokoch sa aspoň podarilo uviesť jeho dielo – tóny skladieb, ktoré tu, v Zálesí, skladal. V roku 2019 zazneli na námestí v interpretácii súboru Quasars Ensamble. A aj vďaka živelnému počasiu to bol nevídaný zážitok. Krátka smutná správa len stroho načrtla kto Roman Berger v skutočnosti bol, a o koho táto krajina a naša dedina prišla. Správa bola príliš krátka nato, aby hovorila o strastiach dieťaťa evanjelického kňaza Józefa Bergera počas vojny a po nej, keď rodinu likvidovali najprv nacisti, potom komunisti. Nehovorila o ich nútenej emigrácii do Bratislavy. Nehovorila o jeho štúdiách na Poľskom gymnáziu v Českom Těšíne, Štátnej vysokej hudobnej škole v Katoviciach, štúdiu klavírnej hry u Frica Kafendu a kompozície u profesora Dezidera Kardoša na Vysokej škole múzických umení. Nespo- mína jeho pedagogickú činnosť ani umelecko-spoločenské aktivity a mnohé, aj medzinárodné ocenenia. Nespomína jeho vysporiadanie sa s normalizáciou a nenaplnenými očakávaniami zmien v roku 1989.

Bývam na ulici Romana Bergera
Správa bola tak krátka, že nehovorila ani o Zálesí v jeho živote. A Roman Berger o Zálesí často hovoril. Svojim známym, Zálesie spomínal vo svojich textoch, v nemnohých dokumentoch o sebe.

Prišiel čas Zálesia, vzdať majstrovi úctu. Za naše združenie sa budeme snažiť ho pre Zálesie objavovať cez jeho diela a jeho myšlienky, ale aj iniciatívou o pomenovanie novej ulice alebo námestia jeho menom. Čestného občianstva Zálesia. Roman Berger bol vskutku jedným z jeho najstatočnejších obyvateľov. Je teraz na nás či sa mysliteľ, filozof étosu a hudby Roman Berger stane aj našou súčasťou, súčasťou nášho povedomia, našej hrdosti. Je len na nás, koľko jeho životnej múdrosti a pravdy si k sebe pustíme a ako blízko sa k jeho hviezde dostaneme.

Pre priblíženie jeho osobnosti čitateľskému publiku záleských novín si so zvolením autorky dovolíme publikovať text Xénie Jarovej v rozhovore s myšlienkami Romana Bergera. Nájdete ho na sociálnych sieťach Občianskeho združenia Naše Zálesíčko.

Peter Derevenec

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *