SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Majstri Slovenska sú aj zo Zálesia

Cválajúci kôň, krásna hudba, efektné kostýmy a dych berúce akrobatické kúsky. Presne to ponúka voltíž, jazdecký šport, ktorý sa spája aj so Zálesím a jeho mladšími obyvateľmi.

Už v roku 2012 vznikla prvá myšlienka založiť voltížny klub aj v Zálesí alebo jeho okolí. Prispelo k tomu najmä to, že v našej obecnej materskej škole deti spoznávali tento šport a starostlivosť o kone vďaka kobylke Sáre, ktorá bola pravidelným návštevníkom školského areálu. Svoju šikovnosť deti rozvíjali pod vedením pani učiteliek Adriany Žatkovej a Zuzany Repkovej, ktoré boli kedysi aktívnymi voltižérkami. Voltíž je akrobatické a gymnastické cvičenie, ktoré sa vykonáva na cválajúcom koni. Menšie deti majú povolené cvičiť aj v kroku, predsa len technická náročnosť cvikov je vysoká a cvičenec si svoj vzťah a dôveru so štvornohým priateľom buduje celé roky. S využitím hudobného podkladu je možné predviesť povinnú alebo voľnú zostavu, ktoré pozostávajú z rôznych vzájomne poprepájaných cvikov. Okrem cvičenca a koňa je dôležitým členom tímu aj lonžér. Ten na dlhej lonžke (úväze) ovláda koňa tak, aby bol jeho pohyb pravidelný a súmerný. Výkony športovcov hodnotia oficiálni rozhodcovia. Deti v materskej škole teda vďaka svojim pani učiteľkám – prvým trénerkám spoznávali netradičný šport a tie najšikovnejšie a najodvážnejšie z nich ďalej pokračovali v klube, ktorý vznikol v rámci Jazdeckého klubu Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji v roku 2012.

Už v roku 2013 sa klub prvýkrát aktívne zapojil do Slovenského voltížneho pohára, v ktorom čoraz úspešnejšie pôsobí dodnes. O Zálesí by sa dalo smelo povedať, že je liahňou voltížnych talentov. Svedčí o tom nielen trénerka malých detí a bývalá národná reprezentantka Adriana Žatková alebo naša veľmi úspešná lonžérka Tamara Kotvasová, no aj počet záleských detí a mladých športovcov, ktorí sú súčasťou JK Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji. Aktuálne je 12 z celkového počtu 23 športujúcich členov klubu z našej obce.

Títo mladí športovci sa výborne presadzujú aj v národných rebríčkoch Slovenskej jazdeckej federácie. V dňoch 24. – 26. septembra 2020 organizoval v Dunajskom Klátove Jazdecký klub Spojená škola Ivanka pri Dunaji Majstrovstvá Slovenskej republiky vo voltížnom jazdení, kde cvičenci naozaj zažiarili aj na medailových priečkach. Majsterkami SR v kategórii dvojíc sa stali Hana Jezberová a Alica Prokopovičová, strieborným vicemajstrom v kategórii jednotlivcov mladších detí Filip Nikolíni, bronzovou vicemajsterkou v kategórii starších detí Tara Jurášová a v kategórii seniorov medailu dosiahla bronzová vicemajsterka Hana Jezberová. Súťažilo sa aj v kategórii skupín, kde získali Júlia Tary, Simona Psotná a Filip Nikolíni medzi deťmi titul strieborných vicemajstrov Slovenskej republiky. Zlatú a bronzovú medailu získala aj lonžérka Tamara Kotvasová. 

Starším cvičencom úspechy v národných súťažiach otvárajú aj možnosti kvalifikovať sa na účasť v medzinárodných súťažiach. Hana Jezberová a Alica Prokopovičová svojím výkonom medzi ostatnými voltižérmi dominovali, čím splnili kvalifikačné predpoklady a môžu sa zúčastniť Majstrovstiev sveta v roku 2021. K tým mali otvorenú cestu aj v sezóne 2020, no vzhľadom na svetovú pandémiu a bezpečnostné opatrenia boli Majstrovstvá sveta 2020 vo Švédsku zrušené. Všetkým úspešným reprezentantom našej obce srdečne blahoželáme! 

Alexandra Nikolíni

Author

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *