SLEDUJTE NÁS NA SOCIÁLNYCH SIEŤACH

Prvé kolo testovania sme zvládli, pomáhala celá obec

Počas víkendu na prelome októbra a novembra sa uskutočnilo v Zálesí plošné testovanie na Covid-19 antigénovými testami. V sobotu a v nedeľu sa zdravotníkom v oboch odberových miestach v okolí kultúrneho domu podarilo otestovať celkovo 1791 ľudí. Prítomnosť ochorenia sa vtedy ukázala v ôsmich prípadoch.
Monitorovanie priestorov cez živé vysielanie, aktuálne informácie na sociálnych sieťach a správy cez SMS rozhlas umožnili sledovať dostupnosť odberových miest, čo ocenili aj samotní záujemcovia o testovanie. V sobotu bol o odbery v Zálesí väčší záujem, prišlo 1302 ľudí. „Veľký záujem počas dňa sa odzrkadlil najmä vo večerných hodinách. Mali sme obavy, či bude počet zostávajúcich testov stačiť. Pre očakávaný nápor ľudí sme preto ozbrojené sily požiadali o ďalšie testovacie sady,“ povedal starosta Zálesia Marián Perger. Ako potvrdil, druhý deň evidovali menší záujem. Podľa dostupných informácií prišlo v nedeľu 489 osôb. Prípravy na celoslovenské testovanie spočiatku sprevádzal nedostatok informácií. Chaotickým situáciám sa podarilo predísť, a oba dni mali podľa Pergera v Zálesí bezproblémový priebeh. Samospráva sa na operáciu Spoločná zodpovednosť intenzívne pripravovala zhruba týždeň. Išlo najmä o administratívne požiadavky a o stretnutia a komunikáciu s príslušníkmi ozbrojených síl a polície, zdravotníkmi, dobrovoľnými hasičmi, občianskymi združeniami, športovými klubmi a dobrovoľníkmi.
„Ako jedna z mála obcí sme mali organizáciu zvládnutú takmer bezchybne. Všetci oslovení prišli pomôcť. Oceňujem ochotu dobrovoľníkov a veľmi pekne sa im chcem poďakovať. Som pyšný na to, že v obci takto funguje dobrovoľníctvo. Vďaka každému, kto sa zapojil. Ešte niekoľko týždňov po testovaní som počúval na Zálesie samé pochvaly,“ priznal Perger. 

Henrieta Mihalková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *